Τετάρτη, Ιουνίου 21, 2006

Κόκκινο.... όπως αγάπη


Είναι γεγονός πως την αξία της ανθρώπινης ζωής την αντιλαμβανόμαστε πιότερο, όταν την βλέπουμε να σκορπίζεται άδικα.
Στις 21 Ιουνίου του 1859 το έδαφος του Σολφερίνο, μιας πόλης της Βόρειας Ιταλίας, γεμίζει με πτώματα Αυστριακών στρατιωτών, αλλά και με αρκετούς τραυματίες, ανήμπορους να σηκωθούν από το έδαφος. Ήταν το αποτέλεσμα μιας μάχης των Γαλλικών στρατευμάτων με τα Αυστριακά.
Την μάχη και τα αποτελέσματά της πάνω στον Αυστριακό στρατό, την παρακολούθησε ο Ελβετός επιχειρηματίας Ζαν Ανρί Ντυνάν, ο οποίος σοκαρισμένος από το θέαμα, προσπαθεί να οργανώσει βοήθεια άμεσης περίθαλψης για του τραυματισμένους στρατιώτες. Οι αναμνήσεις του, από τα όσα συνέβησαν στο Σολφερίνο, καταγράφηκαν στο βιβλίο του "Αναμνήσεις από το Σολφερίνο". Το βιβλίο αυτό γράφεται στην Γενεύη και πέρα από αναμνήσεις, μέσα σε αυτό ο Ντυνάν, αναλύει και τις ιδέες του για τον εθελοντισμό.
Η αρχή για να γεννηθεί κάτι σημαντικό έχει ήδη γίνει και ένα χρόνο μετά, για την ακρίβεια στις 22 Αυγούστου του 1860, ιδρύεται επίσημα ο Ερυθρός Σταυρός, λαμβάνοντας νομική μορφή, με την υπογραφή 12 κρατών στην Συνθήκη της Γενεύης.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σήμερα αριθμεί 114 μέλη και δραστηριοποιείται, όπου ο άνθρωπος έχει ανάγκη επιβίωσης.
Αν και η ημέρα ίδρυσής του είναι η 22 Αυγούστου, η 21η Ιουνίου, είναι εκείνη η ημέρα που γέννησε την ιδέα του εθελοντισμού, αλλά και της ανθρωπιστικής δράσης... ένα φως που στις απάνθρωπες μέρες που ζούμε, μας κάνει να θυμόμαστε τί μπορούν να πετύχουν οι άνθρωποι, όταν γίνονται ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!

<IMG SRC="nonflash.gif" width=100 height=100 BORDER=0>