Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

Η γη σε θερμοκήπιο


Η όλη ιστορία για αυτό το post ξεκινάει από το clip, που υπάρχει στην κάτω μεριά της σελίδας. Ομολογώ πως με εντυπωσίασε. Μου θύμισε λίγο και την ταινία "The day after tommorow" και σίγουρα κάπου εκεί αρχίζει και ο προβληματισμός, για το αν όλο αυτό το σενάριο είναι φαντασία ή θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Η φράση "η φύση εκδικείται" έχει μπει στα στόματα όλων μας λίγο έως πολύ, αλλά τελικά μάλλον για μοτό θα πρόκειται, για ένα σλόγκαν που θέλει να εντυπωσιάσει. Δεν νομίζω πως κανείς έχει πάρει όλη αυτή την ιστορία στα σοβαρά.
Οι βιασμοί της φύσης είναι συνεχόμενοι και η ρύπανση της ατμόσφαιρας εκεί που στη δεκαετία του '80 αποτελούσε μόνιμο θέμα συζήτησης (ειδικά στην Αθήνα με την όξυνση του φαινομένου του γνωστού νέφους) πλέον μάλλον μας έχει γίνει τόσο σύνηθες ως φαινόμενο που μάλλον δεν μπαίνει σοβαρά στη σκέψη μας.
Και όμως τα πράγματα είναι τραγικά:
"Διάφοροι ρυπαντές όπως διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου , μεθάνιο , χλωροφθοράνθρακες και το όζον σχηματίζουν ένα είδος φράγματος που καλύπτει τη γη και λειτουργεί σαν την γυάλινη οροφή του θερμοκηπίου , το φράγμα αυτό επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας και αποτρέπει την διαφυγή θερμικής ακτινοβολίας προς το διάστημα. Η παραπάνω λειτουργία συμβάλει στην αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας.

Σημαντική ευθύνη από όλους τους ρυπαντές έχει το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είναι υπεύθυνο για το 50% της αύξησης ενώ για το υπόλοιπο ευθύνονται οι άλλοι ρυπαντές . Έχει υπολογισθεί ότι από το τέλος του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί η μέση ατμοσφαιρική θερμοκρασία κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου. Προβλέπεται από πολλούς επιστήμονες ότι το 2070 θα έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, αυτή η αύξηση θα καταστήσει τη γη θερμή όσο ήταν πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά ένα μέτρο. Υπάρχουν πολλές περιοχές της γης όπου η επιφάνεια του εδάφους δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα όπως για παράδειγμα στο Μπαγκλαντές όπου το 18% της έκτασης θα βρίσκεται κάτω από το νερό το έτος 2050."
Μήπως λοιπόν θα πρέπει να δούμε το όλο θέμα λιγάκι πιο σοβαρά;;;

<IMG SRC="nonflash.gif" width=100 height=100 BORDER=0>